Orang lain berduit, ada kereta, ada rumah, ada itu, ada ini & ada segala macam jenis kemewahan. Tapi Aku, cuma ada BLOG je...™

Friday, February 12, 2010

Warga Dunia Biru

Kerja tak banyak mana pun.Tapi saja Aku acah-acah busy.Baru la kerja namanya...Kang kalau dok rileks cakap Aku makan gaji buta lak.

Tengah Aku dok acah-acah busy buat rutin harian, tetiba ada sorang pakcik masuk kedai Aku.Time tu dah ada dalam 4-5 orang customer kat dalam kedai.Pakcik ni lain macam lak Aku tengok...Gaya macam suspect aka.Mana taknya, masuk-masuk je terus usha kaunter.Nasib baik time tu Aku ada kat kaunter.Bahaya ni...Jangan cari pasal pakcik!



Lepas tu dia terus senonong ke belakang belek-belek vcd & dvd.Aku pun dengan langkah lemah longlai & terpaksa sebab dah memang kerja Aku, pergi la kat pakcik tu tanya cerita apa yang dia cari.Dengan agak sombong dia jawab takpe...dia boleh cari sendiri.

Aku teruskan rutin Aku tadi, sambil-sambil anak mata superman Aku still perhatikan pakcik tu.Mana tahu kang tetiba dia rembat lak vcd ke, dvd ke kat belakang tu.Bukan boleh percaya dia orang ni.Tua ke, muda ke sama je...Pernah jadi kes apa, mak ngan anak kena cekup sebab 'tag team' rembat vcd.Tapi bukan kat kedai Aku...Kat mall sebelah.

Lama jugak pakcik tu terbelek-belek vcd & dvd.Customer dah bertukar-tukar.Tapi pakcik tu still kat belakang.Suka hati pakcik la nak dok berapa lama pun...Janji jangan curi dah.Time kita orang nak tutup kedai nanti faham-faham la.Jangan buat-buat keras tak nak keluar lak...

Tetiba Aku perasan pakcik tu melangkah ke arah Aku sambil buat memek muka ala-ala freshie nak mintak kene penyepak.Tersengih-sengih datang pastu terus berbisik kat Aku, "dik...cite orang miskin ada tak..? Abang tengok kat belakang tadi takde.Mana tau adik ada simpan kat kaunter..."

Kompius gak Aku cite apa tu..? And then..."ala...cite biru." sambung pakcik tu selamba dengan muka senyum kambing bila tengok Aku buat muka pelik semacam.

Wtf...Agak-agak la pakcik.Umur macam pakcik ni rasa-rasanya dah tak sesuai sangat tengok cite macam tu lagi.Dari membazir beli cite yang bukan-bukan tu, baik beli cd lagu Raihan ke, Rabbani ke, tak pun Akhil Hayy ke...ada jugak faedah.Lagi pun kedai Aku memang tak jual cite-cite macam tu.Kita orang jual semua yang original je.

Ke 'cite orang miskin' tu ada yang original..?

9 Pinggan Nasi Tambah:

|| NaFiRaa || said...

muahahahahaha... astaga!!!! ade jugak org cam nih!!! sabar jek la..:)

HaiDa HiDa said...

ishk3.. pak cik, pak cik.. sudah2 la tu..

adly 'karat' syam said...

suh dia carik aku hahhahahah

arekymz membuyau said...

ciss cilakak nye org tua..
len kali ko ckp la ade..
then ko tunjuk vcd zikir ke..
ayat alquran ke..
bia kene sebijik kat muke dye..

irahehe said...

siot la pk cik tue..
ish3..truk2..

Anonymous said...

ya allah...trang tang tang lagi duk cari tu...ish3x!

^ ZuMaWaMBa ^ said...

wakakaa~
len kali suh pakcik tu download kat intenet je! :D

pudding pie said...

tak sedor diri la pakcik tu..ish2

Vintage Achna said...

cikalak punya org tua.. rumah kata pergi, kubur kata lai la... ape aa.. la tny cd ajar ngaji ke ape ke... truk bebenor!