Orang lain berduit, ada kereta, ada rumah, ada itu, ada ini & ada segala macam jenis kemewahan. Tapi Aku, cuma ada BLOG je...™

Tuesday, January 26, 2010

Komuter - Cerita Dalam Gerabak

Public transportation..! Yes, Aku memang suka naik kenderaan awam ni.Lagi-lagi komuter...Tak tahu la apasal Aku admirer sangat kat keretapi ni.

Ingat lagi masa Aku kecik-kecik dulu.Time tu komuter belum wujud lagi.Yang ada cuma 'rel bus'.Seronok sangat bila dapat naik rel bus ni.Sampaikan cousin Aku yang sorang tu menangis sebab terlampau seronok.(taksub gile..!) Rel bus ni lebih kurang sama la macam komuter gak.Cuma takde air-cond & lagi lembap...

Sekarang ni, kalau Aku rasa nak gi KL ke...Mid Valley ke, Aku lagi suka naik komuter.Aku tak suka bawak kereta.Sebabnya...Aku takde lesen & Aku mana ada kereta..!

Dalam rutin hidup Aku, paling tidak pun sebulan sekali Aku mesti naik komuter.Sebabnya, Aku kena pergi hq - meeting.So, kene naik komuter.Layan tu...

Bestnya naik komuter ni sebab banyak awek.(cuci mata free ooo..!) Paling ngam pagi.Time tu awek semua tengah fresh, sugar-bugar & bermacam-macam perisa.Tommy Girl, Issey Miyake, CK Escape, semua ada.Pilih je nak bau apa.Wanginya sampai boleh gugur bulu-bulu hidung...

Tapi...langit tak selalunya cerah, kehidupan tak selalunya indah...




Baru-baru ni Aku pergi meeting lagi.Balik pukul 5.00 petang.Komuter time ni memang tengah padat & gila sendat.Biasa la, waktu puncak.Sebijik macam ikan sardin dalam tin, cuma bezanya ni orang dalam gerabak.

Tengah Aku dok syok mengelamun tiba-tiba...Aku tengok muka sorang-sorang dah berubah.Ada yang jadi biru & ada yang jadi merah.Perghhh..! Malaun mana yang 'melepas' ni.Lahabau betul..!

Aku try perhati muka 2-3 orang yang Aku suspek 'pengganas' yang lepaskan gas beracun ni.

Suspek pertama Aku, sorang opis boy ala-ala James Bond.Smart gile...Aku tengok berpeluh semacam je...Selalu orang tahan ber*k ni berpeluh.Tak pun opis boy ala-ala James Bond ni memang panas sebab tengah bersempit-sempit macam ni, dia siap ber'neck tie' lagi.Kalau ye pun bukak la neck tie tu dulu.Aku pun ada neck tie gak.Nak tengok ke..? Neck tie pengawas lagi.Masa darjah 4 dulu...

Suspek kedua Aku, kakak loud speaker.Cakap kat phone nak kuat je...Satu gerabak boleh dengar suara die.Betul-betul berdiri sebelah Aku.Asyik tengok luar, tengok kiri, tengok kanan je.Kenapa ni kak..? Sakit perut sangat dah ke...? Kata Aku dalam hati la...Sebab orang 'menahan' ni selalunya tak tentu arah.Tapi mungkin kakak loud speaker ni nak tengok dah sampai ke belum stesen dia.Maklum la...kadang-kadang dia orang ni malas nak cakap dah sampai stesen mana.Tak pun 'mike' dah rosak.Tak tahu la Aku...

Suspek ketiga Aku, sempit rempit berspek mata hitam gelap gila, kat depan Aku selang 2-3 orang je.Ekor tak ingat...Aik? Rempit naik komuter..? Motor rosak kot.Nak kata dengar lagu, tak jugak.Sebab Aku tengok takde earphone pun kat lubang telinga dia.Tapi mulut terkumat-kamit, kepala terhanguk-hanguk.Hish..! Baca mandrum tahan ber*k pe rempit ni...Musykil Aku.

Orang lain semua Aku tengok clean je...Takde apa-apa yang boleh mendatangkan syak wasangka pada Aku. Confirm salah sorang dari dia orang bertiga ni la pengganas tu.

Sekali lagi gas beracun tu menyerang...

Hati panas...!

Apa Aku nak buat ni..? Nak je Aku jerit mintak tolong.Tapi...mintak tolong kat sape? Nak call Bomba pun bukannya ada kebakaran.Tak pun call Pertahanan Awam.Aduh...Nombor dia orang pulak Aku takde.Tak pe.Sabar-sabar...

Sekarang suspek Aku dah tinggal 2 orang je.Opis boy ala-ala James Bond tu dah bla.Maybe dia turun masa kat Subang Jaya tadi kot.

'Dia' datang lagi...Huh..! Aku dah tak leh tahan dah.Aku pandang kakak loud speaker yang dari tadi tak beralih dari tempat dia.Maintain je...asyik dok tengok luar.Cuma tapak tangan je beralih tutup hidung.Tahan nafas ke malu..? Kompius...

Aku usha rempit ekor tak ingat tu...Ish..! Lain macam je.Pandang bawah pastu senyum sorang-sorang.Sah..! rempit ekor tak ingat ni 'pengebom berani mati'.Memang nak kene jek kat perut ni...

Ish...tak boleh, tak boleh.Buatnya lepas Aku jek je, dia terus terber*k kat dalam komuter tu tak ke naye...Jadi kes polis pulak nanti.

Ahhh...tak pe la.Kira halal je.Dah nak sampai dah pun...

Tengah ralit dok beratur nak keluar dari stesen tu, Aku perasan ada sorang awek berlari masuk toilet.Macam kenal je...Aku tak puas hati.Aku tunggu kat depan stesen komuter nak tengok sape yang keluar dari toilet tu nanti.

Dekat sepuluh minit Aku tunggu.Dah habis rokok sebatang.Nak masuk yang kedua...

Jeng...Jeng...Jeng...

Tanpa Aku sangka & Aku duga...rupa-rupanya awek comel yang berdiri kat sebelah rempit ekor tak ingat kat dalam komuter tadi rupanya.Yang sibuk dok baca buku apa ntah...Bukan main laju lagi dia keluar toilet sambil betul-betulkan kain.

Aku tengok dia...Dia perasan Aku, dia senyum.Aku pun senyum je la.Takkan nak buat muka ketat kot.Dah awek tu senyum.

Ceh..! Harap muka je comel.Tapi kentut tak nak bagi salam.Hampeh...

25 Pinggan Nasi Tambah:

wadee aswad said...

manusia mana x ketut bro...ratu cantik dunia pun ketut die berbau hehehe

Aku said...

Aku tak cakap ada orang tak penah kentut...
Aku juga tak cakap ada orang kentut wangi...

Cuma bagi Aku, nak lepas kentut tu biarla bertempat.Kalau sekali kita panggil tak sengaja.
Kalau 2-3 kali..?

Lu pikir la sendiri...
Hahaha...

––––•(-•.cik.•-)•–––– said...

agaga.
bagos..
moralnye adalah..
jangan cepat buruk sangke..
jangan anggap dr luaran, luaran buruk, sume buruk..
jangan ingat org cantik ni baik luar dalam!.

ekeke.
d:

mr lock said...

lol....
best bace citernie..
bnyakkan kentutnyer..
nanti dapat bnyak aweks..
lol
:D

Aku said...

(-•.cik.•-) - Hahaha...
Betul, jangan buruk sangka.

Spesis luar 'baik', dalam pun baik dah hampir pupus skang ni.
Huhuhu...

mr lock - Dapat banyak aweks yang suka kentut merata-rata.
Tak kira di mana jua berada.
Muahaha...

adly 'karat' syam said...

perghh.susahkan diri buat apa,punjam la keta eric wahahahahah

mus said...

memang terseksa jiwa dan ragam menahan kentut!

wandisini said...

haha...gile lucu citer ko siot

dah macam detektif conan.
tapi suspek ko suma salah, so bukan detektif conan, ko macam pakcik conan tu je.haha..

aku tak suka naik public transport, leceh lah, aku tak suka jem, aku tak suka sesak. naik motor gak best

Aku said...

karat - abang die pun belum merasa g keta tu, takkan Aku nak potong line lak.muahaha...

mus - berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul.hehe...

wandisini - naik motor g dekat2 boleh la...kalau jauh tu Aku macam tak selesa.Takut pun ada...

NiNa' said...

hahaha..

mesti lagi kesian duduk sebelah awek tu.. yg senyum2 tu mesti da taw awal2

Aku said...

Tula...
Ingat dia orang dah kawtim kot.
Hahaha...

NUNU EERA said...

haha..mcm pening je..

Aku said...

Pening je...
Huih..! Aku dah nak pengsan ko tau.

Hehehe...

✿ shuhada said...

ngeh3.. tak kenal maka tak chenta. kang dah chenta2, trlupa dah bau kentut awek tu camno. kan? kan? kan?

Aku said...

Biaso la tu...

Dah chenta, sumonya indah2 belaka.
Busuk jadi wangi, pahit pun leh rasa manis.

Muahaha...

Anonymous said...

hahahaha....
isu semasa yg korang semua bincang blh kalahkan isu dlm srat khabar...

Aku said...

Isu semasa..?
Isu dalam surat khabar..?

Ni cite kentut la.
Huhuhu...

Nida said...

Salam..

Menarik sungguh cerita ni.. buat diriku ketawa seorang diri :)

Aku said...

W'salam...

Jangan sampai orang lain nampak lak Nida ketawa sorang2.

Nanti dia orang ingat Nida dah *tut*... :-)

Irtiyah said...

salam. bagus .. memang ada bakat penulisan. boleh hilang tension ape baca.

zulhilmi bdk blur said...

post terbaek bro...
rsnya rempit tu dah tau kot...
2 dye snyum je..
haha

Aku said...

Irtiyah - W'salam.Biasa2 je...

zulhilmi - Tula...Aku pun rasa macam tu.

Tapi, dia boleh stay maintain lagi kat sebelah awek tu.

Tak paham Aku...

SyamZone™ said...

Naik bas mini jugak paling best.....

:::::ShAd*&eDoS::::: said...

besh pengolahan ayt ar..
seron ok bce pe..
haha...bab kentut nie...universal la..
but...kelaka..

~naek moto je...seng!

kucah said...

takkanlah mamat rempit tu nk lempang awek tu...kentut je pun...haha! mesti dia ada dgr buyi tu...sebab tu la dia senyum.
by the way, tringat plak ak dgn selambenye kentut depan member ak(lelaki). aku pompuan. hahahaha!